HAKAN GÜLERCE

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, Dakka’da 3-6 Şubat 2018 tarihleri arasında bir dizi seminer, konferans ve toplantı faaliyetleri gerçekleştirdi.

Programlara, İstanbul’dan katılan İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce, Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç ve Süleyman Demirel Üniversitesinden Prof. Dr. İshak Özgel’in yanı sıra Malezya’dan Prof. Dr. Elmira Akhmetova, Singapur’dan Prof. Dr. Farid Alatas ve İngiltere’den Prof. Dr. Colin Turner katıldılar.

3 Şubat: Bangladeş Diyanet İşleri Başkanlığı

Bangladeş Diyanet İşleri Başkanlığı ve İİKV tarafından düzenlenen 1. Risale-i Nur Sempozyumunda, insanlığın bugünkü sorunlarına çözüm olarak Bediüzzaman’ın “manevî cihad” formülü gösterildi.

“Barış ve Huzur İçinde Birlikte Yaşama Sanatı: Risale-i Nur Yaklaşımı” konulu sempozyumun açılışı, Bangladeş’in Dhaka Üniversitesinde 3 Şubat Cumartesi günü yapıldı.

Kur’an tilâveti ile başlayan açılış oturumunda ilk konuşmayı Bangladeş Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Khızır Hayat Khan yaptı. İnsanlığın karşı karşıya bulunduğu problemlere dikkat çeken Khızır Hayat Khan, “Günümüz insanının anlayabileceği bir şekilde Kur’an’ın reçetelerini sunmak bizim en büyük vazifemiz olmalıdır” dedi.

Bediüzzaman Said Nursî’nin ve yaşadığı hayatın bir meyvesi olan temel eseri Risale-i Nur Külliyatının bu soru ve sorunlara cevaplar bulmaya çalışan çok önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Khızır Hayat Khan, bireysel, toplumsal ve küresel sorunların çözümünün insanın kâinata bakış açısı ile alâkalı olduğunu ifade etti.

4 Şubat: Hz. Muhammed (a.s.m.) Enstitüsü

Bangladeş’in ünlü araştırma merkezlerinden birisi olan Hz. Muhammed (a.s.m.) Enstitüsü tarafından organize edilen toplantıda özellikle gençliğin problemleri ve Bangladeş halkının doğru İslâm’ı öğrenebilecekleri kaynakların geliştirilmesi üzerine beyin fırtınası şeklinde bir toplantı gerçekleşti. Enstitünün kurucusu ve başkanı olan Bangladeş genelkurmay eski başkanı Sn. M. Nooruddin Khan ve birçok asker ve generalin yanı sıra entellektüel isimlerin de katıldığı toplantıda Risale-i Nur Külliyatının önemi ve içeriğinden bahsedildi. Khan yaptığı konuşmada Bangladeş’in en büyük sorunlarından birisinin özellikle gençlerin dinden uzaklaşması olduğunu, bunun da önüne geçebilmenin yolu Risale-i Nur’un bu topraklarda iyi anlaşılmasıyla olabileceğini ifade etti.

Bu arada Enstitü ve İİKV arasında bir anlaşma yapılarak gerek Türkiye’de gerek Bangladeş’te Risale-i Nur’ların okunması ve derinlemesine incelemeler yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Toplantının ardından Vakıf yetkilileri tarafından Enstitüye birer takım İngilizce, Arapça ve Bengal dilinde Risale-i Nur Külliyatı hediye edildi. Toplantının ardından hemen harekete geçilmesi gerektiğinde hem fikir olan Enstitü, düzenlediği haftalık derslerde Risale-i Nur okunması kararı da aldı. Enstitüdeki ilk Risale-i Nur dersi İİKV heyeti henüz Bangladeş’te iken başlamış oldu.

5-6 Şubat:  Dakka Üniversitesi 1. Uluslararası Risale-i Nur Konferansı

Faaliyetler zincirinin ana programı, Bangladeş’in en köklü ve eski üniversitesi olan Dakka Üniversitesinde düzenlenen 1. Uluslarası Risale-i Nur Konferansı oldu. “Barış ve Huzur İçinde Yaşama Sanatı: Risale-i Nur Perspektifi” ana teması ile gerçekleşen konferansa Türkiye, İngiltere, Singapur, Malezya, Somali, Hindistan, Hong Kong ve Bangladeş’ten 50’nin üzerinde akademisyen tebliğ sunmak üzere katıldı. Açılış programına, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen akademisyenlerin yanı sıra Dakka Üniversitesi rektörü Dr. Md. Akhtaruzzaman, Bangladeş YÖK başkanı Prof. Dr. Abdul Mannan, Arapça Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mohammad Yousuf, Dakka Emniyet Müdürü Md. Assaduzzaman Mia, ve birçok akademisyen katıldı.

Türkiye’den katılan İİKV İcra Kurulu Başkanı ve Isparta Milletvekili Said Yüce konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Günümüzde jandarma, polis, güvenlik kameraları, hapishaneler, mahkemeler ve kanunlar olmasına rağmen suçlar azalmamakta, bilâkis artmaktadır. Bediüzzaman suçları azaltacak hattâ yok edecek yegane çareyi kalplere yerleştirilecek olan hakiki mânâda Allah’a iman ve ahirete iman ile mümkün olabileceğini, yani kalplere manevi yasakçı yerleştirilmesi gerektiğini söylemektedir.”

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdul Mannan, ülkede Risale-i Nur üzerine düzenlenen ilk uluslararası konferansın Said Nursî’nin düşüncelerinin Bangladeş’te tanınmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek Dakka Üniversitesini tebrik etti. Açılışın ardından hem YÖK başkanlığına hem de Üniversite kütüphanesine birer takım Risale-i Nur külliyatı hediye edildi. Bunun yanında Bengalce, Arapça ve İngilizce dillerinde Risale-i Nur’ların yer aldığı stand da öğrenciler ve akademisyenler tarafından büyük ilgi gördü. Bu standda yüzlerce öğrenci Risale-i Nurlar ile buluştu ve binlerce kitap okuyucuları ile buluştu.

Açılış programının ardından iki gün boyunca İngilizce ve Arapça olarak ayrı ayrı salonlarda gerçekleştirilen oturumlarda akademisyenler yoğun katılımla birlikte tebliğlerini sundular. Oturumlara çeşitli üniversitelerden bölüm başkanları, dekanlar ve rektörler başkanlık yaptılar. Bir oturumun başkanlığını yapan Dakka Terörle Mücadele Şubesi Müdürü, konuşmasında “Said Nursî’nin düşünceleri terör ve şiddet olaylarının önüne geçmesinde önemli bir kaynaktır” dedi ve bütün Bangladeş halkının Risale-i Nur’dan öğreneceği çok şeyin olduğunu vurguladı.

Konferansın kapanış oturumu da çok yoğun geçti. Koltuklarda yer kalmayınca öğrenciler konferansı merdivenlerde ve ayakta takip etti. Konferansın tebliğlerinden oluşan bir kitap Dakka Üniversitesi tarafından yayınlanacak.